Därför är det viktigt med en hållbar hemsida

Då många webbsidor drivs via serverhallar, som i sin tur drivs av fossila bränslen är hela internet lite av en miljöbov. 

Men det finns faktiskt hållbara webbsidor, och så även sätt att se till att fler webbsidor blir hållbara.

I denna artikel lär du dig bland annat vad en hållbar hemsida är, hur du säkerställer att din webbsida är hållbar och vad du kan göra om din webbsida inte är hållbar.

Vad är en hållbar hemsida?

En hållbar webbsida är en webbsida som inte bidrar till miljöförstöring genom exempelvis ökade koldioxidutsläpp.

Hållbara webbsidor drivs oftast med hjälp av miljöcertifierade webbhotell, och det händer även att miljövänliga webbsidor väljer att miljökompensera genom att delta i kampanjer som bland annat inkluderar att sätta nya träd i regnskogen.

Så säkerställer du att din webbsida är hållbar

1. Webbhostingen ska vara miljövänlig

Hos The Green Foundation kan du kontrollera om den webbsida du har idag drivs med hjälp av miljövänlig hosting såsom webbhotell eller VPS. Om din webbsida inte drivs med hjälp av miljövänlig hosting är det en bra idé att byta till ett mer miljömedvetet hostingföretag.

Värt att veta är att din hostingleverantör redan idag kan använda sig av grön el men trots det inte är med i The Green Foundation. Fråga gärna din leverantör vad de använder för energislag, och be dem gå med i The Green Foundation.

Det kostar inget och är bra för deras marknadsföring, och så även för kunderna då de vet att hostingleverantören är miljömärkt.

2. Din webbsida ska ha ett litet klimatavtryck per sida

Hos Websitecarbon.com kan du ta reda på hur stort klimatavtryck din webbsida har per sidvisning. En sidvisning på en genomsnittligt miljövänlig webbsida medför att 0,5 gram koldioxid släpps ut i naturen, och det är ett värde som idealt ska ligga så nära noll som möjligt.

3 sätt att få din webbsida mer hållbar

1. Se till att ha grön webbhosting

Om din webbsida driftas av ett webbhostingföretag som använder sig av förnybar energi får din webbsida ett lägre klimatavtryck.

2. Bygg en SEO-vänlig webbsida

När din webbsida ger internetanvändarna de svar de är ute efter har du lyckats med viktiga delar av din SEO. Så när du gett användarna ett snabbt svar på deras sökintention spenderar de alltså mindre tid på nätet.

Om användarna får ett korrekt svar direkt behöver en färre mängd data laddas per surfsession, vilket medför att den totala energiförbrukningen per surfsession minskar.

Hållbar hemsida

3. Se till att din webbsida laddas snabbt

När internetanvändare besöker en webbsida som laddas långsamt förbrukas en massa data i onödan, vilket medför att koldioxidutsläppen ökar. Ett viktigt mål med energieffektivitet för webbsidor är nämligen att så få kB som möjligt ska överföras.

Så när din webbsida laddas snabbt gör du miljön en tjänst då du minskar klimatavtrycket för webbsidan och i förlängningen hela internet.

Viktiga saker du kan göra för att få en snabbare webbsida inkluderar att:

  • Minimera användningen av JavaScript.
  • Optimera bilderna på rätt sätt.
  • Inte har för tungladdade typsnitt.
  • Leverera webbsidan nära användarna såsom i Sverige om din webbsida är på svenska.
  • Använd en innehållsleverantör (CDN) som ser till att användarna alltid ansluts till den närmsta servern till din webbsida.
  • Använd webbsidecaching så samma data slipper laddas flera gånger vid nya sidvisningar. Alla publiceringssystem har effektiva och kostnadsfria cachefunktioner.